wat doen we?

De Covid-19 pandemie verraste ons allemaal. Vanaf maart 2020 hebben we daarom gezinnen proberen te helpen om zich door de pandemie en lockdowns heen te slepen. We hebben hen noodhulp gegeven in de vorm van voedselpakketten, zeep, gezichtsmaskers en maandverband. Hiermee droegen we bij aan de gezondheid van de kinderen en gezinnen die we normaliter steunen middels ons voedselprogramma.

Terwijl de scholen dicht bleven, werden onze sponsorleerlingen ondersteund door onze sociaal-maatschappelijk werkers. Zo was er regelmatig telefonisch contact, om te checken hoe het met hen en hun ouders ging. De sociaal-maatschappelijk werkers vroegen ook door naar de thuissituatie, het leren vanuit thuis en eventuele problemen waar de leerlingen en hun gezinnen tegen aan liepen.

waarom doen we dit?

In Kenia waren de scholen in 2020 negen maanden gesloten. Hierdoor zaten leerlingen extreem lang thuis. Daardoor hadden zij geen toegang tot de schoolmaaltijden die ze normaal gesproken via ons voedselprogramma of op hun scholen ontvangen. Door de verschillende lockdowns konden veel ouders niet werken, waardoor zij (een deel van) hun gezinsinkomen verloren. Dit leidde tot een groter risico op mishandeling, ondervoeding of zelfs hongersnood van kinderen. In deze periode zagen we het aantal tienerzwangerschappen in Kenia exponentieel stijgen. Ook kwamen er verhalen naar buiten van meisjes die in de prostitutie belandden, om zo maandverband te kunnen betalen. Door het verlies van de structuur die het schoolleven biedt, stonden veel kinderen en jongeren bloot aan geestelijke gezondheidsproblemen. Zo hadden veel jongeren last van angst- en depressieklachten en was er sprake van bovengemiddeld middelenmisbruik. Deze factoren vergrootten het risico dat kinderen niet terug naar school zouden keren in 2021.

Wat is onze impact?

De geboden noodhulp hielp gezinnen te overleven. Onze hulp bevorderde de mentale en fysieke gezondheid van kinderen, door hen weg te houden van kinderarbeid en misbruik. Ook werden zij ondersteund om thuis zo goed als mogelijk te kunnen leren. Aan het begin van 2021 keerden al onze sponsorleerlingen terug naar hun middelbare of praktijkonderwijs. Dit zien wij als een grote prestatie.

in 2020 hielpen we 368 gezinnen de covid-19 pandemie door te komen. zo boden we het equivalent van 112,601 maaltijden, 2,108 stukken zeep, 1,740 verpakkingen maandverband en 634 gezichtsmaskers

“De voedselhulp geeft [gezinnen] de hoop dat morgen een betere dag zal zijn. Weten dat er mensen zijn die voor hen onbekende gezinnen willen helpen, zonder vooroordelen of discriminatie, geeft de gezinnen hoop voor de toekomst.”
— Ruth Wairimu, onderdirecteur en oud-leraar van Nyathuna Primary School*