wat doen we?

We hebben Nakuru Workers Primary School geholpen om een eigen unit voor speciaal onderwijs te starten. Om dit te kunnen realiseren, hebben we de renovatie van een gebouw bekostigd, toegankelijke en aangepaste toiletten gebouwd, een aangepaste speelplaats gebouwd en lesmateriaal aangeschaft. In de unit krijgen 45 leerlingen met fysieke en intellectuele beperkingen kwaliteitsonderwijs. De beperkingen van de leerlingen omvatten onder andere autisme spectrum stoornissen, het syndroom van down, spierdystrofie en traumaproblematiek door slachtofferschap van seksueel geweld.

waarom doen we dit?

Helaas volgen kinderen met leerachterstanden of beperkingen in Kenia zelden kwaliteitsonderwijs. Scholen of units voor speciaal onderwijs bestaan namelijk nagenoeg niet. Bovendien is de kennis over speciaal onderwijs nog beperkt en hebben stigma’s over beperkingen een negatieve invloed op schoolgang van kinderen. Wanneer de leerlingen wel naar school gaan, zitten ze vaak in (te) grote klassen. Daardoor krijgen ze niet de individuele aandacht die juist zij zo hard nodig hebben. Wij geloven dat elk kind kwaliteitsonderwijs verdient, ongeacht diens mogelijk- en moeilijkheden.

wat is onze impact?

Sinds we in 2015 in samenwerking met Nakuru Workers Primary School de Special Needs Unit startten, hebben de leerlingen dingen geleerd die zelfs hun eigen ouders, broertjes en zusjes niet voor mogelijk hielden. Leerlingen die voorheen niet konden lezen of schrijven, lukt dit nu wel. Bovendien krijgen zij de kans om hun adaptieve en sociale vaardigheden uit te breiden. Dit zorgt ervoor dat ook hun zelfvertrouwen groeit. Daarnaast heeft de unit ook maatschappelijke impact. Zo leert de lokale omgeving dat kinderen met beperkingen leerbaar zijn, waarmee bepaalde heersende opvattingen uitgedaagd worden.

45 leerlingen met intellectuele en fysieke beperkingen krijgen kwaliteitsonderwijs

Veel leerlingen van de Special Needs Unit liepen eerder eenzaam over het schoolveld, maar nu spelen ze samen. Ze lachen veel meer. Onze unit is een voorbeeld voor andere scholen geworden. Het laat de gemeenschap zien dat kinderen met beperkingen hetzelfde verdienen als kinderen zonder beperkingen.”
— Florence Muguna, voormalig schoolhoofd/lerares speciaal onderwijs*